33333

Scones måste serveras nybakade! Här med hemgjort smör och lime curd.

För 16 små scones:

Ingredienser

5,5 dl vetemjöl, (330 g)
1 krm salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
75 g smör, i bitar
1,5 dl yoghurt, naturell
0,5 dl mjölk

Lime curd, ca 3 dl:

1 dl strösocker
25 g smör
5 msk lime, pressad
2 ägg, stora
1 lime

Hemgjort smör, ca 200 g:

5 dl vispgrädde
1 tsk rapsolja, eller olivolja
1 tsk crème fraiche
2 krm salt

40 minuter + 12 minuter i ugn

Scones med hemgjort smör och lime curd – gör så här:

  1. Lime curd: Blanda socker, smör, limesaft och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar.
  2. Häll krämen i en sil och pressa igenom med en sked. Skölj lime noga i ljummet vatten. Riv skalet och bland ner det i curden. Låt kallna. Ställ den i kyl i en burk med lock där den är hållbar ca 2 veckor.
  3. Smör: Häll grädden i en skål och vispa tills grädden vätskar sig rejält och bildar klumpar. Samla ihop klumparna med händerna och ”tvätta” smöret i omgångar i iskallt vatten. Lägg det tvättade mjuka smöret i en skål och blanda med olja, crème fraiche och salt. Låt det stå svalt till servering.
  4. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt, bakpulver, vaniljsocker, socker och smör i en matberedare. Tillsätt yoghurt och mjölk. Blanda snabbt ihop till en lite kladdig deg.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till 16 jämnstora bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna lite grann. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler. Servera sconsen nybakad med smör och lime curd.

Afternoon-tea

Foto: Charlie Drevstam