4.34.34.34.34.3

Schwarzwaldtårta är en riktigt gräddig och läcker tårtklassiker med chokladplattor på kanterna och toppen.

För 10 bitar:

Ingredienser

200 g hasselnötter
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
1,5 dl florsocker
100 g choklad, mörk, smält

Fyllning:

8 dl vispgrädde
100 g choklad, mörk, smält
1 msk vaniljsocker

Chokladplattor:

150 g choklad, mörk
0,5 msk rapsolja

Garnering:

kakao

1 timme + 35 minuter i ugn

Schwarzwaldtårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen ca 10 min, tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.
  2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att mixa dem i en hushållsmaskin eller mixer.
  3. Sänk ugnsvärmen till 150°. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.
  4. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt strö- och florsocker mot slutet och vispa tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.
    Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen 25–30 min.
  5. Lossa bottnarna försiktigt från papperet och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.
  6. Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylen till senare. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden som du har framme i rumstemperatur med den smälta chokladen. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden för sig.
  7. Bred ut hälften av choklad­grädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av choklad- och vaniljgrädden.
  8. Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ tårtan i kylen.
  9. Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper.
  10. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen.
  11. Garnera tårtan med chokladplattorna. Pudra över kakao på grädden innan servering.

Recept: Emma Hammenstig, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Tårtor