1 timme + 35 minuter i ugn
Schwarzwaldtårta – gör så här:
- Sätt ugnen på 160°. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen ca 10 min, tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.
- Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att mixa dem i en hushållsmaskin eller mixer.
- Sänk ugnsvärmen till 150°. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt strö- och florsocker mot slutet och vispa tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.
Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen 25–30 min. - Lossa bottnarna försiktigt från papperet och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.
- Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylen till senare. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden som du har framme i rumstemperatur med den smälta chokladen. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden för sig.
- Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt. Lägg på nästa botten och bred på resten av choklad- och vaniljgrädden.
- Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ tårtan i kylen.
- Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper.
- Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen.
- Garnera tårtan med chokladplattorna. Pudra över kakao på grädden innan servering.
Recept: Emma Hammenstig, Hembakat