Savojdolmar med gräddkokt kål och svamp

00000

Recept på savojdolmar med gräddkokt kål och svamp. Fyllningen ska vara ganska tjock för att kunna fördelas på ­kål­bladen. Ånga dem på svag värme och servera direkt. Recept av Ulla Karlström  

För 4 personer:

Ingredienser

1 savojkålshuvud, (600 g)
2 tsk salt, + 1 tsk
1 klyfta vitkål, (200 g)
400 g svamp, gärna tratt­kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör, + 1 msk
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse, Maizena
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald

Lingon:

2 dl lingon, frysta
0,5 dl rårörsocker
2 msk vodka

40 minuter

Savojdolmar med gräddkokt kål och svamp – gör så här:

  1. Skär av roten på kålhuvudet och kasta bort. Lossa försiktigt 10–12 blad. Skär bort den hårda nerven på varje blad.
  2. Koka upp 2 liter vatten med 2 tsk salt i en stor kastrull. Förväll bladen ca 1 minut. Ta upp dem med hålslev och lägg i en bunke med iskallt vatten så att bladen behåller sin fina gröna färg. Låt rinna av på en kökshandduk.
  3. Skär bort den hårda roten och skär vitkålen i mindre bitar. Ansa svampen och skär den i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  4. Stek svamp, lök och vitlök i 1 msk smör tills all vätska från svampen försvunnit. Tillsätt 1 msk smör och kålen, fortsätt steka ca 5 min, tills kålen är brynt. Tillsätt grädden. Koka ca 10 min på medelvärme. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Låt koka ca 2 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
  5. Lägg ut kålbladen på arbets­bänken och fördela kål- och svampfyllningen på bladen. Rulla ihop till dolmar. Häll ca 1 dl vatten i en traktörpanna med lock. Lägg dolmarna med skarven nedåt i pannan och lägg på locket. Låt dolmarna ånga på svag värme ca 10 min.
  6. Lingon: Blanda lingon, socker och vodka. Rör tills sockret smält.
  7. Servera dolmarna med lingon och eventuellt en blandad grönsallad.