Savarin med frukt i passionsfruktslikör

Den färdigbakade kakan dränks här in i fruktlag blandad med likör. Konjak, rom, vin och kirsch är andra alternativ. Den som vill vara utan alkohol kan bara öka mängden fruktlag i stället.

Savarin med frukt i passionsfruktslikör

1. Rör ut jästen i mjölken. Blanda ner socker och ägg. Rör ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Låt jäsa överäckt ca 30 min.
2. Rör smöret mjukt och rör ner det i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad kransform som rymmer 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 45 min.
3. Fruktlag: Dela vaniljstången på längden. Koka upp vatten,   socker och vaniljstång i en rymlig kastrull.  Skala och kärna ur frukten och skär den i bitar. Blanda ner fruktbitarna i den varma lagen. Låt alltsammans sjuda ca 3 min. Tillsätt likör och låt blandningen svalna. Ta upp vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i frukten.
4. Sätt ugnen på 225°. Grädda kakan på nedersta falsen ca 15 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Diska ur formen och lägg tillbaka kakan i formen. Gör många små hål i kakan med en provsticka. Sila upp fruktlagen och skeda över kakan lite i taget tills all fruktlag sugits in i kakan.
5. Stjälp upp den indränkta kakan på ett stort fat. Lägg frukten i mitten. Servera med lättvispad grädde.

Recept från