00000

Sataysallad med kyckling, papaya och jordnötssås är en spännande sallad. Jordnötssåsen ska serveras kall. Kycklingen är godast ljummen.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g kycklinglårfilé
3 msk rapsolja
1 msk ingefära, riven
1 tsk gurkmeja, mald
0,5 tsk koriander, mald
1 vitlöksklyfta
1 tsk rårörsocker
1 gurka
0,5 papaya, eller 1 mogen mango
4 salladslökar
70 g sallad, t ex kruk- eller friséesallad
1 ask solrosskott
0,5 dl jordnötter, salta
1 kruka koriander

Sataysås:

25 g färsk, ingefära
3 vitlöksklyftor
0,5 burk kokosmjölk, (à 400 ml)
1 dl jordnötssmör
0,5 dl sweet chilisås

Dressing:

0,5 röd chili, t ex spansk peppar
0,5 dl lime, pressad
1 msk strösocker
1 msk fisksås, asiatisk

30 minuter + 30 minuter i kyl

Sataysallad med kyckling, papaya och jordnötssås – gör så här:

  1. Putsa och skär kycklinglårfilén i 1 x 1 cm stora tärningar. Blanda olja, ingefära, gurkmeja, koriander, pressad vitlök och socker i en plastpåse. Lägg i kycklingtärningarna och blanda väl. Låt det marinera i kylen ca 30 min.
  2. Sataysås: Skala och riv ingefäran. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål, mät till ca 1 msk. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt kokosmjölk, jordnötssmör och chilisås och mixa till en slät sås.
  3. Skala gurkan och halvera den. Kärna ur och skär den i halvmånar. Skala, kärna ur och tärna papayan. Ansa och strimla salladslöken.
  4. Stek kycklingen tills den fått fin färg och är genomstekt.
  5. Varva sallad, gurka, groddar, papaya, salladslök, grovhackade jordnötter och koriander i en stor skål eller på tallrikar.
  6. Dressing: Kärna ur och finhacka chilin. Rör samman chili, lime, socker och fisksås tills sockret lösts upp. Häll dressingen över salladen.
  7. Toppa med kycklingen och ringla över sataysåsen.