Sashimitacos med tång- och mangosalsa

Sashimitacos med tång- och mangosalsa är en fräsch variant på den klassiska fredagstacon. Noriark är sammanpressade torkade alger som används till sushi. I det här receptet friteras arken och fylls med lax och tångsalsa som b la innehåller rörhinna.
Foto: Katja Ragnstam

Ingredienser

  • 500 g lax - fryst och tinad
  • 20 g noriblad
  • 2 l frityrolja
  • 2 l vatten - + 1 msk
  • 0,5 tsk salt - + 2 krm
  • 1 lime
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl soja - japansk
  • 2 tsk ingefära - riven
  • 1 tsk honung
  • 1 dl sesamfrön - rostade
  • 1 kruka koriander

Tång- och mangosalsa

  • 10 g rörhinna - torkad
  • 2 dl vatten
  • 1 mango - eller 1 paket fryst (250 g)
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk ingefära - riven
  • 2 tsk sesamolja

Tillbehör

  • limeklyftor

Gör så här

  1. Tång- och mangosalsa: Blötlägg rörhinna i vattnet ca 5 min. Sila av och krama ur vattnet. Skala och skär mango i ca 1 cm stora bitar. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ihop alla ingredienser.

  2. Hetta upp frityrolja till 160°. Doppa två noriark åt gången i 2 liter vatten i en stor skål ca 10 sekunder. Häng arken på skålkanten så överflödigt vatten försvinner. Fritera arken ca 30 sekunder, ös av oljan över arken under tiden. Ta upp med en hålslev och lägg på ett fat med hushållspapper. Krydda med 1/2 tsk salt. Fritera resterande ark på samma vis.

  3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda crème fraiche med chili och 2 krm salt. Blanda soja, 1 msk vatten, limeskal och limesaft, ingefära och honung.

  4. Skär laxen i tunna skivor och lägg på ett fat. Häll sojamarinaden på laxen och strö över sesamfrön.

  5. Lägg lite lax, tång- och mangosalsa och chilicrème fraiche på norichips och strö över koriander. Servera med limeklyftor.

Recept: Louise Johansson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!