Sashimi

Sashimi är ursprungligen en japansk rätt 
på rå fisk eller rått kött. Här är en enkel 
variant, med ett riktigt snabbt sushiris 
– det behöver inte ens blötläggas.

30 min + tid att tina

Sashimi – gör så här:

  1. Tina pilgrimsmusslor, lax och räkor.
  2. Skölj riset noga i kallt vatten. Häll ris och vatten i en stor skål som tål mikro.
  3. Koka riset på högsta effekt i mikron 
15 min. Låt stå ytterligare 5 min i mikron, utan att öppna luckan! Ta ut och låt svalna något. Om riset inte känns riktigt klart: Tillsätt ytterligare 1  1/2 dl vatten. Koka 5 min i mikron, och låt stå kvar i mikron 5 min.
  4. Blanda vinäger, socker och salt. Rör tills sockret smält. Blanda med riset. Lägg riset på ett fat eller en tallrik så att det svalnar lite, ställ gärna fatet i ett fönster.
  5. Skiva musslor och lax tunt. Skala räkorna.
  6. Skölj och skär broccolin i buketter. Koka dem i saltat vatten 3–5 min. Häll av och skölj i kallt vatten.
  7. Skölj och ”skala” gurkan i långa nudlar. Blanda soja och sesamfrön.
  8. Servera allt på ett fat med citronskivor och plockad koriander.

Recept från /LagaLätt