Sashimi på röding med rättika och gurka

Recept av Frida Ronge på sashimi på röding med rättika och gurka. Sashimi betyder helt enkelt att råvaran serveras rå och skivad. Använd en vass kniv och skär fisken i ett snitt per skiva.
Sashimi på röding på skål och tallrik från Västergården.
Sashimi på röding på skål och tallrik från Västergården. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 bit rättika - (ca 10 cm)
  • 200 g rödingfilé - (som varit fryst 2 dygn), med skinn, benad för hand
  • 5 dl rapsolja
  • 25 g dulsealger
  • 1 salladslök
  • 2 rädisor
  • 1 bit gurka - (ca 5 cm)
  • 50 g rödingrom - eller forellrom
  • 2 msk pepparrot - finriven

Tillbehör

  • japansk soja
  • gari
  • wasabipasta

Gör så här

  1. Skala och finstrimla rättikan. Lägg i kallt vatten i kylen ca 1 timme.

  2. Skär bort skinnet från rödingen och skär den rakt över i ca 1 cm tjocka skivor. Spara skinnet.

  3. Hetta upp oljan till 160°. Fritera skinnet i oljan ca 2 min, tills det är krispigt. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  4. Lägg algerna i kallt vatten. Ansa och finstrimla salladslöken. Ansa och tunnskiva rädisorna. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar.

  5. Låt algerna rinna av och fördela dem på tallrikar. Lägg på rättika, salladslök, rädisor och gurka. Lägg fisken ovanpå. Bryt rödingskinnet i bitar och lägg på tallrikarna. Klicka rommen på skinnen. Strö över pepparrot och servera med soja, gari och wasabi.

Fler recept av Frida Ronge:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!