Sås à la Caesar

Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 kg kalkonbröst
  • 2 l vatten
  • 1 dl salt - grovt

Koklag

  • 1 lök - gul
  • 1,5 l vatten
  • 3 tärningar hönsbuljong
  • 4 vitlök - klyftor
  • 1 citron - finrivet skal
  • 1 dl citron - saften av
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 125 g anjovisfilé - på burk
  • 4 msk dijonsenap
  • 12 äggulor
  • 6 vitlök - klyftor, pressade
  • 1 dl citronsaft - pressad
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja
  • 400 g parmesan - finriven
  • 2,5 dl matlagningsgrädde

Sallad

  • 1 kg bulgurvete
  • 3 tärningar hönsbuljong - små grönsvarta
  • 1 kg linser - (lentils de puy)
  • 10 tomater
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 800 g sparris - grön
  • 600 g sockerärter
  • 4 romansallad - krukor
  • 300 g rucolasallad

Tillbehör

  • bröd - ugnsrostat, penslat med olivolja

Gör så här

  1. Koka upp vatten och grovt salt i en kastrull. Låt lagen kallna och lägg i kalkonköttet. Täck med lock. Ställ kallt minst 10 timmar.

  2. Koklag: Skala och klyfta löken. Koka upp vatten och buljongtärningar. Tillsätt lök, vitlök, citronskal, citronsaft och peppar. Lyft upp kalkonen och lägg ner den i buljongen. Låt sjuda till 68° innertemperatur. Det tar 20-40 minuter beroende på kalkonbröstens vikt. Dra kastrullen från värmen. Låt köttet kallna i buljongen. Ställ kallt till servering.

  3. Sås: Låt ansjovisen rinna av väl. Kör ansjovis, senap, äggulor, vitlök och citronsaft i matberedare till en jämn sås. Tillsätt olja, lite i taget, under gång. Häll över såsen i en bunke. Blanda i parmesanost och matlagningsgrädde.

  4. Sallad: Koka bulgurvetet i buljong enligt beskrivning på förpackningen. Låt vetet rinna av väl i durkslag. Koka linserna 20 minuter i lättsaltat vatten.

  5. Skär tomaterna i tunna klyftor. Blanda tomater, bulgur och linser. Tillsätt olja och salt.

  6. Skär bort nedersta delen och koka sparrisen några minuter i lättsaltat vatten. Skölj i iskallt vatten. Skär den i mindre bitar. Strimla de råa sockerärterna. Blanda ner sparris och sockerärter i salladen och rör om.

  7. Grovhacka roman- och rucolasallad. Vänd ner den i salladen.

  8. Servering: Skär kalkonköttet i tunna skivor. Servera tillsammans med såsen, salladen och det rostade brödet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!