Sanshopeppargravad lax med potatissallad, chorizosmör och padrones

Sanshopeppargravad lax med potatissallad, chorizosmör och padrones är festlig grillrätt. Sanshopeppar finns att beställa på nätet, t ex hos Werners Gourmetservice. Den kan bytas ut mot 1 msk nymald svartpeppar och 2 finhackade citrongräs.
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé - med skinn, MSC- eller ASC-märkt
  • 1 msk sanshopeppar
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl salt
  • 2 msk olivolja

Spansk potatissallad

  • 1 kg färskpotatis
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl grovt salt
  • 5 snackpaprikor - röda
  • 200 g padrones
  • 4 majskolvar - kokta
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Chorizosmör

  • 200 g chorizo -
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • oreganokvistar

Gör så här

  1. Skär snitt i laxen med ca 2 cm mellanrum, men inte ända ner i skinnet. Mortla pepparn. Blanda peppar, socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och låt ligga i rumstemperatur ca 1 timme. Torka av laxen med hushållspapper och pensla med olja.

  2. Chorizosmör: Skär små snitt i korven eller picka med en provsticka. Stek den runt om ca 15 min. Låt svalna och hacka den smått. Vispa smöret luftigt. Tillsätt korvhack och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  3. Potatis: Koka upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt potatisen och koka den mjuk under lock. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

  4. Grilla laxen indirekt (vid sidan av glöden) ca 20 min. Grilla paprika, padrones och majs direkt (över glöden) ca 5 min. Skär paprika och majs i grova bitar. Blanda potatis, paprika, majs och padrones.

  5. Garnera laxen med oregano och servera med chorizosmör och potatissallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!