00000

Recept på sandwichbröd i långpanna. Bitarna blir rejäla! Dela dem i 24 bitar om du vill ha mindre, kvadratiska bröd.

För 12 bitar

Ingredienser

2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl + 1 msk olivolja
50 g jäst
1 msk socker
1/2 msk salt
6 dl fullkornsvetemjöl
6 dl vetemjöl (360 g)

Garnering

2 msk solrorfrön
2 msk sesamfrön
2 msk vallmofrön

20 min + 1 timme jäsning + 20 min i ugnen

Sandwichbröd i långpanna — gör så här:

  1. Värm vatten och mjölk i en kastrull till finger- ljummet, 37°.
  2. Tillsätt olja, jäst, socker, salt och fullkornsvetemjöl. Blanda noga och knåda degen 
ca 10  min, eller kör degen i en hushållsassistent 5–8 min.
  3. Tillsätt vetemjölet lite åt gången tills degen gått ihop men fortfarande känns kladdig. 
Låt jäsa 30 min.
  4. Lägg bakplåtspapper i bottnen på en långpanna, pensla över 1 msk olivolja och skrapa ner degen. Fukta händerna med vatten och tryck ut degen så att den täcker hela bottnen eller kavla ut den. Skär brödet i 12 rutor med en kniv doppad i mjöl.
  5. Pensla med vatten och strö fröna på rutor-na. Låt jäsa ca 30 min under duk.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min. 
Låt svalna på galler och bryt det i bitar.
Fler recept med: Matbröd, Övrigt