Sandkaka med citron

Sandkaka med citron är en tät fin kaka som blir extra ­saftig av citrussockerlag.  
Charlotte Jenkinson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker

Citruslag

  • 11 citron
  • 2 msk Cointreau - limoncello eller annan citruslikör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • florsocker - ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.

  2. Smält smöret. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.

  3. Vispa ägg och socker för sig tills det blir ljust och fluffigt.

  4. Rör ner mjölblandningen och smör i äggblandningen tills det är blandat. Häll smeten i formen. ­Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr. Låt stå ca 5 min innan den stjälps upp.

  5. Lag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Koka samman alla ingredienser till lagen ca 2 min. Häll lagen över kakan medan kakan fortfarande är varm. Pudra eventuellt florsocker över före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!