Sandkaka med citron

4.84.84.84.84.8

Sandkaka med citron är en tät fin kaka som blir extra ­saftig av citrussockerlag.  

För 6-8 bitar:

Ingredienser

150 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 ägg
1,5 dl strösocker

Citruslag:

11 citron
2 msk Cointreau, limoncello eller annan citruslikör  
2 msk strösocker
1 msk vatten
florsocker, ev

20 minuter + 45 minuter i ugn

Sandkaka med citron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer ca 1 liter.
  2. Smält smöret. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver.
  3. Vispa ägg och socker för sig tills det blir ljust och fluffigt.
  4. Rör ner mjölblandningen och smör i äggblandningen tills det är blandat. Häll smeten i formen. ­Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar. Stickan ska kännas torr. Låt stå ca 5 min innan den stjälps upp.
  5. Lag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Koka samman alla ingredienser till lagen ca 2 min. Häll lagen över kakan medan kakan fortfarande är varm. Pudra eventuellt florsocker över före servering.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar