00000

Sambalglacerad fisk med svalkande sallad härstammar från Indonesien. Även i Indonesien används fiskar av lite fetare typ. I Penang får man ofta en svalkande sallad med kokos och saftiga böngroddar till.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g regnbåge, makrill eller bitar av laxfilé med skinn
2 schalottenlökar
2 citrongräs
1 msk rapsolja
2 tsk fisksås, asiatisk
1 msk palmsocker, eller rårörsocker
1 msk lime, pressad
1 msk sambal oelek

Tamarindsås:

0,5 dl tamarind
0,5 dl vatten
1 msk palmsocker
1 tsk ketjap manis

Penangsallad:

3 msk lime, pressad
4 tsk fisksås, asiatisk
2 tsk strösocker
1 tsk ingefära, riven färsk
0,5 rödlök
1 röd paprika
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
2,25 dl mungbönsgroddar
1 dl myntablad
0,5 dl kokos, hyvlad, rostad

Tillbehör:

limeklyftor
ris

1 timme

Sambalglacerad fisk med svalkande sallad – gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär av den nedre delen på citrongräset. Banka på roten med knivskaftet och finhacka roten. Fräs löken i olja. Rör ner citrongräs, fisksås, socker limesaft och sambal. Bred blandningen över fiskfiléerna.
  2. Grilla fisken indirekt på en blötlagd grillplanka. Lägg på blötlagda grillspån eller kvistar av äppelträd och lägg på locket. Grilla ca 15 min.
  3. Tamarindsås: Sjud tamarind-fruktköttet och vatten så att det löses upp. Passera för att ta bort eventuella kärnor. Blanda med socker och ketjap manis.
  4. Penangsallad: Blanda limesaft, fisksås, socker och ingefära. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor och lägg den i dressingen.  Kärna ur och strimla paprika och chili. Blanda dressingen med paprika, chili, groddar, mynta och kokos.
  5. Servera fisken med sallad, ­limeklyftor och ris.