Salty bovetegranola med krispig kycklingsallad och apelsinvinägrette
Ingredienser
- 8 kycklinglårfiléer - (ca 500 g)
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 1 vattenmelonrättika
- 1 rättika - lila
- 70 g spenat
- 1 dl skott - eller groddar, spröda t ex, china rosé, atsina eller sakura
Apelsinvinägrett
- 1 apelsin
- 1 dl rapsolja - eller olivolja, kallpressad
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Salty bovetegranola, ca 5 dl
- 50 g smör
- 1 dl boveteflingor
- 1 dl havregryn
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl pumpakärnor
- 0,5 dl linfrön
- 0,5 dl hampafrön - eller sesamfrön
- 0,5 dl honung - flytande
- 2 tsk flingsalt
Gör så här
-
Granola: Sätt ugnen på 185°. Smält smöret och blanda det med övriga ingredienser. Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
-
Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd runt blandningen ett par gånger under tiden. Låt kallna på plåten.
-
Rulla ut kycklinglårfileérna så att de blir platta. Stek kycklingen på i smör på båda sidor så att de blir genomstekta. Krydda med salt och peppar.
-
Hyvla de båda rättikasorterna och lägg i iskallt vatten ca 5 min. Häll av vattnet och blanda rättikan med spenaten.
-
Lägg på kycklingen och toppa med skott och groddar.
-
Vinägrett: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda apelsinskal och apelsinsaft med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Sila eventuellt vinägretten.
-
Häll vinägretter över salladen och servera med granola.
-
Kökstipset! Använd de skott och groddar du kan få tag på. Lättast att hitta i vanliga livsmedelsbutiker är ärtskott, smörgåskrasse, broccoligroddar, och små späda blad av grönkål och även en småbladsmix går bra.