Salty bovetegranola med krispig kycklingsallad och apelsinvinägrette

Salty bovetegranola med krispig kycklingsallad och apelsinvinägrette är god lunchmat. Passa på att prova den här salta granolan att toppa sallad med, passar även bra att strö över curry och vegetariska grytor. Förvara granolan i en lufttät burk. Hållbar ca 1 månad.
Elisabeth Johansson
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 8 kycklinglårfiléer - (ca 500 g)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 vattenmelonrättika
  • 1 rättika - lila
  • 70 g spenat
  • 1 dl skott - eller groddar, spröda t ex, china rosé, atsina eller sakura

Apelsinvinägrett

  • 1 apelsin
  • 1 dl rapsolja - eller olivolja, kallpressad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Salty bovetegranola, ca 5 dl

  • 50 g smör
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl hampafrön - eller sesamfrön
  • 0,5 dl honung - flytande
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Granola: Sätt ugnen på 185°. Smält smöret och blanda det med övriga ingredienser.  Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Rosta mitt i ugnen ca 20 min tills det fått en gyllenbrun färg. Vänd runt blandningen ett par gånger under tiden. Låt kallna på plåten.

  3. Rulla ut kycklinglårfileérna så att de blir platta. Stek kycklingen på i smör på båda sidor så att de blir genomstekta. Krydda med salt och peppar.

  4. Hyvla de båda rättikasorterna och lägg i iskallt vatten ca 5 min. Häll av vattnet och blanda rättikan med spenaten.

  5. Lägg på kycklingen och toppa med skott och groddar.

  6. Vinägrett: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda apelsinskal och apelsinsaft med olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. Sila eventuellt vinägretten.

  7. Häll vinägretter över salladen och servera med granola.

  8. Kökstipset! Använd de skott och groddar du kan få tag på. Lättast att hitta i vanliga livsmedelsbutiker är ärtskott, smörgåskrasse, broccoligroddar, och små späda blad av grönkål och även en småbladsmix går bra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!