3.83.83.83.83.8

Saltsyrlig krossad potatis är ett krispigt tillbehör som går fint att förbereda.

För 10 personer:

Ingredienser

2 kilo potatisar, små
1 dl vitvinsvinäger, + 2 tsk
0,5 msk smör
2 msk olivolja
1 kruka gräslök, finhackad
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 40 minuter i ugn

Saltsyrlig krossad potatis – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  2. Lägg potatis, 1 dl vinäger och salt i en kastrull. Fyll upp med vatten så att det precis täcker. Koka tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
  3. Häll av vattnet. Tillsätt smöret och blanda runt. Lägg upp på bakplåtspapper. Använd något tungt, t ex en mugg, och banka potatisen så att den precis spricker. Sätt in plåten i ugnen, vänd potatisarna efter 20 min, ringla över oljan och tillaga ytterligare  20 min.
  4. Tillsätt 2 tsk vinäger, gräslök, flingsalt och peppar. Servera potatisen varm till kräftorna.

Saltsyrlig krossad potatis, fänkålssallad med dill och citron och majskolvar med tryffelmajo och mängder av parmesan

Foto: Ulrika Pousette