55555

Testa denna hemgjorda gräddglass med kolasås: Salted caramel-glass med pekannötter. En söt och underbart god dessert.

För 8 personer:

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2 msk mjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
2 msk glykos

Kolasås:

1,5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl sirap, ljus
1 tsk flingsalt

Nötter:

150 g pekannötter
3 msk lönnsirap
2 msk rapsolja

20 minuter + tid i glassmaskin

Salted caramel-glass med pekannötter – gör så här:

  1. Koka upp grädde och mjölk. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll över den varma gräddmjölken under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud under omrörning till 85°. Ta kastrullen åt sidan och vispa ner glykosen. Låt smeten kallna. Kör smeten i glassmaskin tills den är fryst.
  2. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och koka sedan ca 5 min. Låt kallna. Blanda i saltet.
  3. Nötter: Rosta nötterna med sirap och olja under omrörning tills de fått fin färg. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  4. Grovhacka 2/3 av nötterna. Blanda ner dem och kolasåsen i den färdigfrysta glassen. Ställ glassen i frysen fram till servering.
  5. Skeda upp glassen i skålar och strö över de sparade nötterna. Servera genast.
Ont om tid?
Du kan smaksätta färdig vaniljglass med salty caramel-sås (finns färdig i tub) och rostade nötter.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Fest