Saltbakade rödbetor med chèvre, pinjenötter och grönkål

Recept av Årets kock Johan Backeus på saltbakade rödbetor med chèvre, pinjenötter och grönkål. Baka gärna rödbetorna på grovt salt. Färska knipprödbetor är mjälla och går snabbare att tillaga än äldre betor.

30 minuter + 40 minuter i ugn

Saltbakade rödbetor med chèvre, pinjenötter och grönkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Borsta   rödbetor rena, ta undan två till garnering. Lägg betorna på grovt salt eller bakplåtspapper i en liten långpanna. Baka dem mjuka mitt i ugnen, ca 30 min. Skala betorna. Höj ugnstemperaturen till 225°.
  2. Koka upp mjölken och smula ner osten. Mixa slätt med mixerstav.
  3. Skär brödet i tunna skivor och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja. Rosta det mitt i ugnen ca 10 min, tills brödet är gyllenbrunt.
  4. Koka grönkålen i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av. Hyvla de två råa betorna tunt, gärna på mandolin.
  5. Bryn 25 g smör i en stekpanna och tillsätt grönkål och pinjenötter. Häll över citronsaften och krydda med 1/2 tsk salt.
  6. Lägg ostcrèmen i botten på tallrikar och stryk ut med en sked. Toppa med bakade och hyvlade rödbetor, grönkål, nötter och bröd.

Såsen är en favorit som vi lagade när jag jobbade i Sundsvall

 

Fler recept av Johan Backeus:

Recept från