Salta ostskorpor

Goda, lite salta, små skorpor som kanske inte ser så mycket ut för världen, men de flesta blir glatt överraskade när man smakar på dem. De passar som tilltugg till ett glas vin eller till en soppa.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 75 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • 75 g smör - rumstempererat
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 6 dl ost - grovt riven, lagrad
  • 1 msk flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och olja till

        37°. Slå det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och 1 liter av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Rör smör, socker och hjorthornssalt vitt och pösigt.

        Blanda det i den väl jästa degen. Tillsätt 3–4 dl av osten.

        Arbeta inte degen mer än att osten blandats väl i degen.

  3. Ta upp degen på bakbordet

        och dela den i 8 lika stora bitar. Dela sedan varje bit efter hand i 8 små bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk

        40 min.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10

        min. Låt dem kallna utan bakduk på galler. Dela bullarna

        med gaffel. Lägg över- och underskorpor var för sig på  

        plåtar. Strö över resten av osten och några saltflingor på

        varje skorpa. Rosta dem i 225° mitt i ugnen 4–5 min eller tills skorporna fått lite färg. Torka dem sedan i 75° 3–4 timmar med ugnsluckan på glänt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!