Salt lakritskolapaj

Det kan knappast bli godare. Lakrits, choklad och flingsalt i samma paj.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao
  • 1 ägg

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk saltlakritspulver

Topping

  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Lägg det i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse, platta till den och lägg den i kylskåp i minst 1 timme.

  2. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och klä en pajform med löstagbar botten, 11 x 35 cm eller ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och sätt in formen i frysen i 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bottnen mitt i ugnen i 15 min.

  3. Smält smöret till fyllningen i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, vispgrädde, kakao, vaniljsocker och saltlakritspulver. Koka försiktigt blandningen till 120 grader, det tar 15–20 min. Se till att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt det svalna. Ställ sedan pajen i kylskåp. Toppa pajen med flingsalt och skär den i bitar innan servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!