4.84.84.84.84.8

Sallad på svartrot och gulbetor får sting av färsk chili. Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten och lägg dem direkt i kastrull med kallt vatten för att den inte ska missfärgas.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

2 gulbetor, stora
4 svartrötter
0,25 röd chili, t ex spansk peppar
1 schalottenlök
1 msk citronolivolja, + 2 msk
1 citron
2 msk smetana
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter

Sallad på svartrot och gulbetor – gör så här:

  1. Koka gulbetorna tills de nästan är mjuka.
  2. Skala svartrötterna och skär dem i ca 8 cm långa stavar. Är rötterna grova kan de halveras på längden för en spädare sallad. Lägg svartrötterna direkt i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka dem mjuka och lägg sedan i kallt vatten.
  3. Skala betorna och skär dem i lövtunna skivor. Kärna ur och hacka chilin. Skala och skiva schalottenlöken. Fräs den mjuk i 1 msk olja.
  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär halva citronen i skivor. Riv skalet och pressa ut saften ur den andra halvan. Blanda löken med citronskalet. Blanda citronsaften med 2 msk olja och smetana. Krydda med salt och peppar.
  5. Grilla citronskivorna i en grillpanna så att de får fin färg. Skär skivorna i fjärdedelar.
  6. Blanda salladsblad, betor, svartrötter, chili, lök och grillad citron. Ringla över dressingen och servera.
Fler recept med: Grönsaker, Sallader