Sallad på svartrot och gulbetor

Sallad på svartrot och gulbetor får sting av färsk chili. Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten och lägg dem direkt i kastrull med kallt vatten för att den inte ska missfärgas.
Fredrik Eriksson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2 gulbetor - stora
  • 4 svartrötter
  • 0,25 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk citronolivolja - + 2 msk
  • 1 citron
  • 2 msk smetana
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Koka gulbetorna tills de nästan är mjuka.

  2. Skala svartrötterna och skär dem i ca 8 cm långa stavar. Är rötterna grova kan de halveras på längden för en spädare sallad. Lägg svartrötterna direkt i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka dem mjuka och lägg sedan i kallt vatten.

  3. Skala betorna och skär dem i lövtunna skivor. Kärna ur och hacka chilin. Skala och skiva schalottenlöken. Fräs den mjuk i 1 msk olja.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär halva citronen i skivor. Riv skalet och pressa ut saften ur den andra halvan. Blanda löken med citronskalet. Blanda citronsaften med 2 msk olja och smetana. Krydda med salt och peppar.

  5. Grilla citronskivorna i en grillpanna så att de får fin färg. Skär skivorna i fjärdedelar.

  6. Blanda salladsblad, betor, svartrötter, chili, lök och grillad citron. Ringla över dressingen och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!