3.33.33.33.33.3

Sallad på spetskål, dillbulgur och äpple med karré och senapsdressing är härlig sommarmat. Förbered kryddsmöret, dillbulgurn och senapsdressingen dagen innan om du vill och grilla kålen i god tid, den behöver inte serveras varm.

För 8-10 personer:

Ingredienser

2 spetskålshuvuden, gärna en grön och en lila
2 fänkålsstånd
3 äpplen, syrliga, t ex Granny Smith
1 + 1 msk citron, pressad
3-4 avokador
1 dl dillvippor

Kryddsmör:

100 g smör, rumsvarmt
0,5 citron
1 tsk paprikapulver, rökt
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Dillbulgur:

4 dl fullkornsbulgur
1 dl dill, grovhackad
0,75 dl olivolja
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Senapsdressing:

2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk dijonsenap
1 msk balsamvinäger, vit
1 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Fläskkarré:

1,5 kilo fläskkarré, i skivor
1 msk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

40 minuter + 1 timme i kyl + tid på grillen

Sallad på spetskål, dillbulgur och äpple med karré och senapsdressing – gör så här:

  1. Kryddsmör: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda samman ingredienserna till kryddsmöret. Rulla in smöret i platsfolie och lägg kallt ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Mixa, dill, olja, salt och peppar. Häll dilloljan över bulgurn och rör om ordentligt så att allt täcks noga.
  3. Skär spetskålen i fyra halvor och grilla dem på direkt värme på båda snittytor tills den fått färg. Flytta över till indirekt värme och fortsätt grilla tills kålen har mjuknat lite. Låt svalna. Skär kålen i grova bitar.
  4. Ansa och hyvla fänkålen tunt. Kärna ur och skär äpplet i tunna stavar. Häll över 1 msk citronsaft. Kärna ur avokadon och skiva den. Häll över 1 msk citronsaft. Lägg bulgur, kål, äpple och avokado på ett stort fat. Strö över dillvippor.
  5. Senapsdressing: Blanda samman alla ingredienser.
  6. Fläskkarré: Salta och peppra fläskkarréskivorna på båda sidor. Grilla dem ca 5 min på varje sida. Servera köttet med skivat kryddsmör, som får smälta på köttet, och salladen.