Sallad på rödtunga, blåmusslor och parmesan

Musselfonden som blir över när musslorna kokats kan sparas och frysas in till en god såsbas. Dressingen är en klassisk caesardressing som är lika god till fisk som till kyckling. Rödtungsfiléer kan bytas ut mot t ex gösfilé.

1. Dressing: Lägg äggulor, sardeller och vitlök i en kanna. Mixa och tillsätt olivoljan i en tunn stråle så att dressingen tjocknar. Tillsätt parmesanosten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Tillsätt mjölk om dressingen behöver tunnas ut.
2. Musslor: Skrubba musslorna och att ta bort ”skägget”. Släng bort de musslor som inte är slutna. Skala och skär fondgrönsakerna i 1/2 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fondgrönsaker och de båda löksorterna mjuka i smöret i en gryta. Tillsätt musslorna, häll på vinet och lägg på ett lock. Koka upp. När musslorna öppnats är de klara, ca 5 min. Sila av buljongen och låt musslorna svalna. Plocka sedan ur dem ur skalen, spara eventuellt några med skal till garnering.
3. Rödtunga: Sätt ugnen på 125°. Skär fisken i 10 cm långa bitar. Lägg den på ett ugnssäkert fat. Pensla med olivolja och strö över salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
4. Strimla salladslöken. Skala och strimla rödlöken. Lägg fisken på tallrikar och fördela sallad, musslor, lök och den hyvlade parmesanosten över. Avsluta med att ringla dressingen över salladen. Servera gärna bröd eller några grissinipinnar till salladen.

Recept från