3.53.53.53.53.5

Sallad på harissarostat matvete, mandlar och morot med portabello är god vegetarisk mat. Portabello är perfekt att lägga på grillen. Men det funkar även med andra svampar, använd då ett grillhalster och lägg dem i. Om du inte hittar harissa i din matbutik kan du byta ut den mot tandoorikrydda som brukar finnas i kryddhyllan.

För 8-10 personer:

Ingredienser

8 portabellosvampar, stora
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk persilja, finhackad 
2 msk soja, japansk
2 msk balsamvinäger

Harissarostat matvete:

6 dl matvete
1 burk majs, (300 g)
3 msk harissa, eller tandoorikrydda
0,75 dl olivolja
0,5 tsk salt

Bakad morot:

1 knippa morötter, (5–6 medelstora)
2 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

Salta mandlar:

200 g sötmandel
2 dl vatten
4 tsk salt

Tahinidressing:

1 dl tahini
2 vitlöksklyftor
3 msk soja, japansk
2 tsk honung
2 tsk lime, pressad
2-4 msk vatten

Sallad:

1 rödlök, liten
150 g sallad, blandad
0,5 dl russin

45 minuter + 1 timme marinering + 50 minuter i ugn

Sallad på harissarostat matvete, mandlar och morot med portabello – gör så här:

  1. Portabello: Ta bort foten på portabellosvampen. Skala och finriv vitlöken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till marinaden i dubbla plastpåsar och lägg ner svampen. Låt marinera ca 1 timme.
  2. Harissarostat matvete: Sätt ugnen på 200° varmluft. Koka matvetet 4–5 min enligt anvisning på förpackningen. Låt matvetet rinna av. Häll matvetet i en ugnssäker form. Låt majsen rinna av väl. Blanda ner majsen i matvetet och tillsätt olja, harissa och salt. Blanda om ordentligt. Sprid ut matvetet på två plåtar med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Rör om i matvetet ett par gånger under tiden och byt plats på plåtarna efter halva tiden. Låt svalna.
  3. Morötter: Ansa och skrubba morötterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och honung. Strö på flingsalt och peppar. Ställ formen vid sidan om matvetet på en av plåtarna. Rosta ca 20 min. Låt svalna.
  4.  Salta mandlar: Koka upp salt och vatten i en kastrull. Lägg i mandeln och låt stå och dra ca 1 minut. Häll av vattnet och lägg mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min, se till att de inte bränns. Låt svalna. Grovhacka mandeln.
  5.  Tahinidressing: Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser till en slät sås, späd eventuellt med lite vatten om den känns för tjock, konsistensen ska vara rinnande.
  6. Sallad: Skala löken och skär den i tunna klyftor. Lägg sallad, matvete, rostade morötter, hackad mandel, lök och russin på ett fat. Låt stå.
  7. Grilla svampen på båda sidor 2–3 min tills den är gyllene och har mjuknat. Ringla lite av dressingen över salladen och servera resten vid sidan av. Servera tillsammans med den grillade portabellosvampen.