Recept på sallad niçoise med grillad tonfisk. Kapris och oliver gör salladsdressingen salt och god. Se upp så att fisken inte översteks, då blir den lätt torr.

För 4 personer

Ingredienser

400 g tonfisk, gulfenad färsk
400 g små- eller färskpotatis
1 msk fänkålsfrön hela
1 tsk salt + 2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald + 1 krm + 1 krm
1 msk olivolja + 1 msk + 3 msk olivolja
2 formfranska skivor
4 oliver svarta
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
2 msk sherryvinäger eller balsamvinäger
4 ägg gärna ekologiska
100 g haricots verts
1 rödlök liten
8 körsbärstomater på kvist
1 burk kronärtskockshjärtan ca 400 g)
200 g sallad blandad
1 tsk flingsalt

Tillbehör:

körvel
bröd

Sallad niçoise med grillad tonfisk – gör så här:

  1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna. Stöt dem i mortel. Gnid in fisken med fänkål, 1 tsk salt, 1 krm peppar och 1 msk olja. Grilla tonfisken ca 1 minut på varje sida. Låt fisken vila i rumstemperatur medan salladen blandas.
  2. Skär bort kanterna på brödet och skär det i små tärningar. Stek brödtärningarna knapriga i 1 msk olja.
  3. Hacka oliver och kapris. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oliver, kapris, vitlök, 3 msk olja, vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt potatisen rinna av och halvera dem. Häll hälften av vinägretten över potatisen.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen och låt koka ca 6 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och halvera dem.
  5. Koka bönorna i lättsaltat vatten 2-3 min. Ta upp och lägg dem i isvatten. Skala och strimla löken. Lägg den i isvatten ca 5 min så att den blir mildare. Låt bönor och lök rinna av. Halvera tomaterna. Låt kronärtskockshjärtanen rinna av, skär dem i mindre bitar. Blanda grönsakerna med resten av vinägretten.
  6. Fördela salladen på ett fat eller på tallrikar. Lägg på potatis, grönsaker och ägg. Skär tonfisken i tunna skivor och lägg den på salladen. Strö över krutonger, körvel, flingsalt och 1 krm peppar. Garnera med körvel. Servera salladen med bröd.