Sallad niçoise med grillad tonfisk

Recept på sallad niçoise med grillad tonfisk. Kapris och oliver gör salladsdressingen salt och god. Se upp så att fisken inte översteks, då blir den lätt torr.

Gör så här:

  1. Skrapa och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Rosta fänkålsfröna i en torr, het stekpanna. Stöt dem i mortel. Gnid in fisken med fänkål, 1 tsk salt, 1 krm peppar och 1 msk olja. Grilla tonfisken ca 1 minut på varje sida. Låt fisken vila i rumstemperatur medan salladen blandas.
  2. Skär bort kanterna på brödet och skär det i små tärningar. Stek brödtärningarna knapriga i 1 msk olja.
  3. Hacka oliver och kapris. Skala och finhacka vitlöken. Blanda oliver, kapris, vitlök, 3 msk olja, vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt potatisen rinna av och halvera dem. Häll hälften av vinägretten över potatisen.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen och låt koka ca 6 min. Spola äggen i kallt vatten, skala och halvera dem.
  5. Koka bönorna i lättsaltat vatten 2-3 min. Ta upp och lägg dem i isvatten. Skala och strimla löken. Lägg den i isvatten ca 5 min så att den blir mildare. Låt bönor och lök rinna av. Halvera tomaterna. Låt kronärtskockshjärtanen rinna av, skär dem i mindre bitar. Blanda grönsakerna med resten av vinägretten.
  6. Fördela salladen på ett fat eller på tallrikar. Lägg på potatis, grönsaker och ägg. Skär tonfisken i tunna skivor och lägg den på salladen. Strö över krutonger, körvel, flingsalt och 1 krm peppar. Garnera med körvel. Servera salladen med bröd.

Recept från