Sallad niçoise med grillad tonfisk

Sallad niçoise med grillad tonfisk är en sommarklassiker som får en lyxig touch med färsk tonfisk.
Allt om Mat
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 skivor tonfisk - färsk tjocka, Krav- eller MSC-märkt
  • 4 ägg
  • 250 g haricots verts
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 gurka
  • 1 liten rödlök
  • 1 burk kalamataoliver - (200g)
  • 1 burk sardeller (80g)
  • 1 dl cocktailkapris
  • 70 g sallad - blandad
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Dressing

  • 0,75 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1,5 tsk honung
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Börja med att tända grillen och vänta tills glödbädden är grå.

  2. Dressing: Vispa ihop olja, vinäger, senap och honung. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar.

  3. Lägg äggen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Låt koka upp och koka äggen ca 5 min. Spola dem i kallt vatten. Skala och halvera dem.

  4. Koka haricots vertsen i lättsaltat vatten 2–3 min. Låt rinna av och svalna. Halvera tomaterna. Skär gurkan i bitar eller svarva den med en grönsakssvarv. Skala och skär löken i ringar.

  5. Lägg upp sallad, tomater, gurka, lök, oliver, sardeller, kapris och ägg på ett stort fat eller tallrikar.

  6. Pensla tonfisken med olja. Krydda med salt och peppar på båda sidor. Lägg tonfisken på ett hett galler och grilla över direkt värme ca 30 sekunder på varje sida.

  7. Skiva tonfisken och fördela den över salladen. Ringla över dressingen och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!