Sallad niçoise med färsk tonfisk

Sallad niçoise med färsk tonfisk är en matig sallad med salta smaker. Perfekt för varma dagar.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 2 skivor tonfisk - färsk (à 250–­300 g), albacore eller skipjack
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 500 g färskpotatis
  • 4 ägg - kokta
  • 150 g haricots verts
  • 1 burk sardeller - (55 g)
  • 250 g körsbärstomater - gärna blandade färger
  • 1 rödlök - liten
  • 150 g sallad - blandad
  • 1 dl kapris - stor
  • 1 dl oliver - blandade

Dressing

  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardellfiléer
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 tsk honung
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen kallna.

  2. Dressing: Skala vitlöken. Blanda alla ingredienser till dressingen, utom olja och vinäger, i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i olja och vinäger och krydda med salt och peppar.

  3. Koka haricots vertsen 2–3 min i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Låt sardellerna rinna av.

  4. Skär äggen i klyftor. Halvera tomaterna. Skala och skiva ­löken tunt.

  5. Lägg sallad, potatis, ägg, haricots verts, sardeller, tomater, lök, kapris och oliver på ett stort serveringsfat eller på tallrikar.

  6. Krydda tonfisken på båda ­sidor med salt och peppar. Halstra den i en varm stekpanna ca 2 min på varje sida. Den ska fortfarande ha en röd kärna. Skär fisken i skivor, fördela över salladen. Häll över dressingen och servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!