Sallad niçoise med färsk tonfisk
Ingredienser
- 2 skivor tonfisk - färsk (à 250–300 g), albacore eller skipjack
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 500 g färskpotatis
- 4 ägg - kokta
- 150 g haricots verts
- 1 burk sardeller - (55 g)
- 250 g körsbärstomater - gärna blandade färger
- 1 rödlök - liten
- 150 g sallad - blandad
- 1 dl kapris - stor
- 1 dl oliver - blandade
Dressing
- 2 vitlöksklyftor
- 3 sardellfiléer
- 2 msk citron - pressad
- 2 tsk honung
- 0,75 dl olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen kallna.
-
Dressing: Skala vitlöken. Blanda alla ingredienser till dressingen, utom olja och vinäger, i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i olja och vinäger och krydda med salt och peppar.
-
Koka haricots vertsen 2–3 min i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Låt sardellerna rinna av.
-
Skär äggen i klyftor. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt.
-
Lägg sallad, potatis, ägg, haricots verts, sardeller, tomater, lök, kapris och oliver på ett stort serveringsfat eller på tallrikar.
-
Krydda tonfisken på båda sidor med salt och peppar. Halstra den i en varm stekpanna ca 2 min på varje sida. Den ska fortfarande ha en röd kärna. Skär fisken i skivor, fördela över salladen. Häll över dressingen och servera direkt.