3.83.83.83.83.8

Sallad niçoise med färsk tonfisk är en matig sallad med salta smaker. Perfekt för varma dagar.

För 4 personer:

Ingredienser

2 skivor tonfisk, färsk (à 250–­300 g), albacore eller skipjack
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
500 g färskpotatis
4 ägg, kokta
150 g haricots verts
1 burk sardeller, (55 g)
250 g körsbärstomater, gärna blandade färger
1 rödlök, liten
150 g sallad, blandad
1 dl kapris, stor
1 dl oliver, blandade

Dressing:

2 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
2 msk citron, pressad
2 tsk honung
0,75 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter

Sallad niçoise med färsk tonfisk – gör så här:

  1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen kallna.
  2. Dressing: Skala vitlöken. Blanda alla ingredienser till dressingen, utom olja och vinäger, i en mortel. Krossa allt ordentligt. Blanda i olja och vinäger och krydda med salt och peppar.
  3. Koka haricots vertsen 2–3 min i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna. Låt sardellerna rinna av.
  4. Skär äggen i klyftor. Halvera tomaterna. Skala och skiva ­löken tunt.
  5. Lägg sallad, potatis, ägg, haricots verts, sardeller, tomater, lök, kapris och oliver på ett stort serveringsfat eller på tallrikar.
  6. Krydda tonfisken på båda ­sidor med salt och peppar. Halstra den i en varm stekpanna ca 2 min på varje sida. Den ska fortfarande ha en röd kärna. Skär fisken i skivor, fördela över salladen. Häll över dressingen och servera direkt.