44444

Sallad med varmrökt fisk, vattenmelon, picklad fänkål och dillpotatis passar bra på picknick. Vattenmelon och picklad fänkål blir friskt och knaprigt gott till makrillen.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g varmrökt fisk, t ex makrill, rensad 
8 potatisar, (800 g)
0,25 vattenmelon, (ca 600 g)
0,5 gurka
1 rödlök, liten
1 ekbladssalladshuvud

Picklad fänkål:

1 fänkålsstånd, (ca 200 g)
2 msk ättiksprit, (12 %)
4 msk strösocker
1 dl vatten
0,5 tsk fänkålsfrön

Dillolja:

1 dl olivolja
1 dl dill, hackad
1 msk citron, pressad
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

olivolja
flingsalt
svartpeppar, nymald
bröd, ev

40 minuter

Sallad med varmrökt fisk, vattenmelon, picklad fänkål och dillpotatis – gör så här:

  1. Fänkål: Koka upp ättika, socker, vatten och fänkålsfrön och låt kallna. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Vänd ner fänkålen i lagen och låt dra ca 30 min.
  2. Koka potatisen mjuk och låt  den svalna. Skär den i tjocka skivor. Mixa ingredienserna till dilloljan och vänd ner potatisskivorna.
  3. Kärna ur och tärna vatten­melonen. Strimla gurkan. Skala och skär rödlöken i tunna ringar. Rensa och plocka fisken i mindre bitar.
  4. Lägg alla ingredienser i olika ­burkar och packa ner i kylväskan. Ta med olja, flingsalt och peppar till servering och gärna bröd också.
Fler recept med: Fisk, Picknick, Sallader