4.54.54.54.54.5

Sallad med svenska lupinbönor, blåmögelost och päron serveras med sesamfröcrisp eller valnötter. Lupinbönor innehåller gott om fullgoda proteiner.

För 4 personer:

Ingredienser

2 salladshuvud, små  t ex krispsallad och lollo rosso
4 dl lupinbönor, kokta (svenska råvaror) eller kokta linser
2 päron
300 g blåmögelost
1,5 msk rårörsocker
0,5 rödlök

Dressing:

4 msk rapsolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Sesamfröcrisp:

1 dl sesamfrön
2 msk honung

20 minuter

Sallad med svenska lupinbönor, blåmögelost och päron – gör så här:

  1. Riv salladen grovt och lägg på ett fat. Strö över lupinbönorna. Kärna ur päronen och skär dem i tunna klyftor. Lägg dem på salladen.
  2. Lägg osten på ett fat. Strö över sockret i ett tunt lager och bränn med en brännare till en gyllenbrun karamelliserad yta. Fördela osten över salladen.
  3. Skala och skiva löken tunt. Strö den över salladen.
  4. Dressing: Blanda olja, vinäger, flingsalt och peppar. Ringla dressingen över salladen precis före servering.
  5. Crisp: Rosta sesamfröna i en stekpanna. Tillsätt honung och rör om tills honungen börjar bli gyllenbrun. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  6. Hacka crispet och strö det över salladen.