Sallad med snabbgravad lax och räkor

Recept på sallad med snabbgravad lax och räkor. Själva salladen har en grund av potatis med god dressing. Välj gärna amandine eller mandelpotatis.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g salmalax
1 citron
1,5 msk rårörsocker
0,75 msk salt
0,5 tsk vitpepparkorn
1 dl dillstjälkar hackade
500 g räkor med skal
1 kruka krispsallad
4 ägg mjukkokta
50 g rädisor
50 g sockerärter

Potatissallad:

600 g amandinepotatis eller mandelpotatis
1 tsk senapsfrön gula
1 tsk senapsfrön bruna
1 msk vatten kokande
1 msk citron pressad
1 msk dijonsenap
0,75 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
0,5 dl dill finhackad

Garnering:

dill

Pepparrotsdressing:

1 dl crème fraiche
2 msk pepparrot riven
1 msk vatten
1 krm salt

30 minuter + tid för gravning

Sallad med snabbgravad lax och räkor — gör så här:

  1. Halvtina laxfilén. Skär den i tunna skivor och lägg  dem lite omlott på ett fat. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  2. Strö socker och salt på laxen. Mortla pepparkornen och strö över dem, citronskal samt dillstjälkar. Droppa över citronsaften. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3–6 timmar.
  3. Potatissallad: Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt dem svalna. Skala eventuellt och skiva potatisen.
  4. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Häll över vattnet och låt stå tills de kallnat. Blanda senapsfröna med citronsaft och senap. Vispa i oljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner potatis och dill.
  5. Skala räkorna. Lägg potatissalladen på ett fat. Lägg salladsblad runt om. Skrapa bort dillen från den gravade -laxen. Skala och halvera äggen. Fördela lax, räkor och ägghalvor på potatissalladen. Skiva rädisorna tunt. Strimla sockerärterna. Garnera salladen med rädisor, sockerärter och dill.
  6. Dressing: Vispa snabbt ihop crème fraiche, pepparrot, vatten och salt till en dressing. Ringla lite över salladen och servera resten i en skål bredvid.