30 minuter + tid för gravning
Sallad med snabbgravad lax och räkor — gör så här:
- Halvtina laxfilén. Skär den i tunna skivor och lägg dem lite omlott på ett fat. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
- Strö socker och salt på laxen. Mortla pepparkornen och strö över dem, citronskal samt dillstjälkar. Droppa över citronsaften. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3–6 timmar.
- Potatissallad: Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt dem svalna. Skala eventuellt och skiva potatisen.
- Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Häll över vattnet och låt stå tills de kallnat. Blanda senapsfröna med citronsaft och senap. Vispa i oljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner potatis och dill.
- Skala räkorna. Lägg potatissalladen på ett fat. Lägg salladsblad runt om. Skrapa bort dillen från den gravade -laxen. Skala och halvera äggen. Fördela lax, räkor och ägghalvor på potatissalladen. Skiva rädisorna tunt. Strimla sockerärterna. Garnera salladen med rädisor, sockerärter och dill.
- Dressing: Vispa snabbt ihop crème fraiche, pepparrot, vatten och salt till en dressing. Ringla lite över salladen och servera resten i en skål bredvid.