Sallad med snabbgravad lax och räkor

00000

Recept på sallad med snabbgravad lax och räkor. Själva salladen har en grund av potatis med god dressing. Välj gärna amandine eller mandelpotatis.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g salmalax
1 citron
1,5 msk rårörsocker
0,75 msk salt
0,5 tsk vitpepparkorn
1 dl dillstjälkar, hackade
500 g räkor, med skal
1 kruka krispsallad
4 ägg, mjukkokta
50 g rädisor
50 g sockerärter

Potatissallad:

600 g amandinepotatis, eller mandelpotatis
1 tsk senapsfrön, gula
1 tsk senapsfrön, bruna
1 msk vatten, kokande
1 msk citron, pressad
1 msk dijonsenap
0,75 dl rapsolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl dill, finhackad

Garnering:

dill

Pepparrotsdressing:

1 dl crème fraiche
2 msk pepparrot, riven
1 msk vatten
1 krm salt

30 minuter + tid för gravning

Sallad med snabbgravad lax och räkor — gör så här:

  1. Halvtina laxfilén. Skär den i tunna skivor och lägg  dem lite omlott på ett fat. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  2. Strö socker och salt på laxen. Mortla pepparkornen och strö över dem, citronskal samt dillstjälkar. Droppa över citronsaften. Täck med plastfolie och ställ i kylen 3–6 timmar.
  3. Potatissallad: Koka potatisen mjuk med skal i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt dem svalna. Skala eventuellt och skiva potatisen.
  4. Krossa senapsfröna lätt i en mortel. Häll över vattnet och låt stå tills de kallnat. Blanda senapsfröna med citronsaft och senap. Vispa i oljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner potatis och dill.
  5. Skala räkorna. Lägg potatissalladen på ett fat. Lägg salladsblad runt om. Skrapa bort dillen från den gravade -laxen. Skala och halvera äggen. Fördela lax, räkor och ägghalvor på potatissalladen. Skiva rädisorna tunt. Strimla sockerärterna. Garnera salladen med rädisor, sockerärter och dill.
  6. Dressing: Vispa snabbt ihop crème fraiche, pepparrot, vatten och salt till en dressing. Ringla lite över salladen och servera resten i en skål bredvid.