3.63.63.63.63.6

Sallad med rostad morot och hummus är en matig och god sallad. Servera hummus som en del av din sallad. Här i sällskap av rostade morötter i olika färger, spenat, ägg och ett knaprigt pumpa-baconströssel.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo morötter, gärna i olika färger
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
150 g babyspenat
4 ägg

Hummus:

1 förpackning kikärter, (400 g)
0,5 dl vatten
3 msk olivolja
2 msk citron, pressad
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin, mald
1 tsk koriander, mald
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Senapsvinägrett:

1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 msk citron, pressad
2 tsk dijonsenap
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Pumpa- och baconströssel:

2 skivor bacon
1 msk olivolja
0,5 dl pumpakärnor
1 krm salt

Tillbehör:

surdegsbröd, grovt

40 minuter + 25 minuter i ugn

Sallad med rostad morot och hummus – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär morötterna på längden. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Rosta mitt i ugnen ca 25 min tills de är mjuka och fått lite färg. Krydda med salt och peppar.
  2. Hummus: Häll av kikärterna och skölj dem i en sil. Mixa dem med vatten, olja och citronsaft i en matberedare eller med mixerstav till en puré. Skala och riv i vitlöken. Krydda med spiskummin, koriander, salt och peppar.
  3. Mjukkoka äggen. Spola dem i kallt vatten. Skala och halvera dem.
  4. Vinägrett: Skala och riv vitlök-en. Vispa ihop ingredienserna till vinägrett. Krydda med salt och peppar. Blanda 2 msk vinägrett med de varma morötterna.
  5. Vänd runt spenaten med 2 msk vinägrett.
  6. Strössel: Finhacka baconet. Stek det i olja tillsammans med pumpakärnorna. Krydda med salt. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Fördela hummusen på tallrikar och lägg på morötter, spenat och ägg. Strö över lite pumpa- och baconströssel. Servera med resten av strösslet, vinägrett och bröd.