Sallad med primörer, färska örter och krämig örtdressing

Recept på primörsallad med hyvlade betor, färska örter och krämig örtdressing – en god som ensamrätt eller som tillbehör till grillat. Dressing och grönsaker kan förberedas 2–3 timmar före servering.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g potatisar - små
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 3 - 4 rödbetor - stora eller 5–6 små
  • 1 knippe rädisor
  • 1 rödlök
  • 1 knippe morötter - späda
  • 250 g grön sparris
  • 70 g sallad - blandad

Krämig örtdressing

  • 2 dl majonnäs
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 dl myntablad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk honung
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • örter - t ex mynta, basilika, gräslök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Halvera potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga potatisen mitt i ugnen tills den är genommjuk och fått fin färg, ca 30 min.

  2. Skala betorna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Lägg dem i iskallt vatten en stund så blir de extra krispiga. Ansa och hyvla rädisorna tunt. Skala rödlöken och skiva den tunt.

  3. Skala morötterna. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka upp saltat vatten i en rymlig gryta och lägg ner morötter och sparris, koka 1–2 min. Häll av och spola kallt.

  4. Örtdressing: Mixa samman majonnäs, basilika, mynta, vinäger och honung. Rör ner crème fraichen och krydda med salt och peppar.

  5. Lägg potatis, betor, rädisor, morötter, sparris, lök och sallad på ett fat. Ringla över lite av dressingen, servera resten till. Toppa med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!