4.24.24.24.24.2

Recept på primörsallad med hyvlade betor, färska örter och krämig örtdressing – en god som ensamrätt eller som tillbehör till grillat. Dressing och grönsaker kan förberedas 2–3 timmar före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g potatisar, små
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
3-4 rödbetor, stora eller 5–6 små
1 knippa rädisor
1 rödlök
1 knippa morötter, späda
250 g grön sparris
70 g sallad, blandad

Krämig örtdressing:

2 dl majonnäs
1 kruka basilika
0,5 dl myntablad
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk honung
1 dl crème fraiche
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

örter, t ex mynta, basilika, gräslök

30 minuter + 30 minuter i ugn

Primörsallad med hyvlade betor, färska örter och krämig örtdressing – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Halvera potatisen och lägg den i en ugnssäker form. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Tillaga potatisen mitt i ugnen tills den är genommjuk och fått fin färg, ca 30 min.
  2. Skala betorna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Lägg dem i iskallt vatten en stund så blir de extra krispiga. Ansa och hyvla rädisorna tunt. Skala rödlöken och skiva den tunt.
  3. Skala morötterna. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Koka upp saltat vatten i en rymlig gryta och lägg ner morötter och sparris, koka 1–2 min. Häll av och spola kallt.
  4. Örtdressing: Mixa samman majonnäs, basilika, mynta, vinäger och honung. Rör ner crème fraichen och krydda med salt och peppar.
  5. Lägg potatis, betor, rädisor, morötter, sparris, lök och sallad på ett fat. Ringla över lite av dressingen, servera resten till. Toppa med örter.
Fler recept med: Grönsaker, Sallader, Vegetariskt