4.34.34.34.34.3

Sallad med labneh-ost & puylinser är en matig sallad som serveras med smakrik labneh-ost, dukkah och tahinidressing. Gör gärna den picklade rödlöken, dressingen och dukkahn en dag i förväg.  

För 4 personer:

Ingredienser

1 aubergine
2 + 1 msk olivolja
0,5 tsk salt, + 2 krm
2 dl puylinser
150 g flowersprouts, (korsning av brysselkål och grönkål)
1 rosésallad, liten
2 fikon, färska
5 labneh-ostbollar

Picklad rödlök:

2 rödlökar
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 lagerblad
10 svartpepparkorn

Dukkah – egyptisk nöt- och kryddblandning:

50 g hasselnötter
2 msk sesamfrön
1 msk koriander, hel 
1 msk spiskummin, hel
1 tsk fänkål, hel
2 tsk flingsalt

Tahinidressing:

1 vitlöksklyfta
3 msk tahini
1 msk dijonsenap
1 msk citron, pressad
1 tsk honung, flytande
1,5 dl olivolja
1 krm salt

1 timme

Sallad med labneh-ost & puylinser – gör så här:

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken. Koka upp vinäger, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn i en kastrull tills sockret lösts upp. Lägg i löken och ta kastrullen från värmen. Låt löken kallna i lagen.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skär auberginen i avlånga smala klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Rosta mitt i ugnen 20–25 min tills den fått lite färg. Krydda med salt.
  3. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.
  4. Dukkah: Hacka nötterna. Rosta nötter, sesamfrö och kryddor i en torr panna under omrörning 2–3 min tills de fått fin färg. Häll blandningen i en mortel och mortla tillsammans med saltet.
  5. Dressing: Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, tahini, senap, citronsaft och honung. Vispa i olja och krydda med salt.
  6. Halvera flowersproutsen och stek dem i 1 msk olja ca 3 min. Krydda med 2 krm salt.
  7. Strimla rosésalladen. Skär fikonen i klyftor.
  8. Blanda puylinser, aubergine, flowersprouts, rosésallad och fikon med lite av dressingen på ett fat. Toppa med fikon och lite picklad rödlök. Bryt över osten. Servera med resten av tahinidressingen och den picklade löken.