00000

Sallad med knivmusslor, kantareller, fänkål, selleri och granatäpple är en riktig hästsallad. Knivmusslorna har en konsistens som påminner om bläckfisk. De syrliga och knapriga granat­äppelkärnorna är mycket goda i salladen.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo knivmusslor
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 timjankvistar
2 msk rapsolja
3 dl vitt vin, torrt
1 tsk salt, + 0,5 tsk
300 g kantareller
1 msk smör
2 stjälkar selleri
0,5 fänkålsstånd
1 granatäpple
0,5 dl olivolja
80 g salladsblad, späda
1 tsk flingsalt

30 minuter

Sallad med knivmusslor, kantareller, fänkål, selleri och granatäpple – gör så här:

  1. Skrubba musslorna noga och släng bort trasiga musslor.
  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök, vitlök, timjan och musslor i olja ca 30 sekunder. Häll på vinet och tillsätt 1 tsk salt. Låt koka under lock 3–5 min, tills musslorna öppnats. Sila ­buljongen.
  3. Ansa kantarellerna. Stek dem i olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt. Låt kantarellerna svalna.
  4. Ansa och skär selleri och fänkål i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Halvera granatäpplet och peta ut kärnor och saft över en skål. Blanda kärnor och saft med olivoljan. Blanda de hyvlade grönsakerna med granatäppeloljan. Låt stå ca 5 min.
  5. Fördela musslor och salladsblad på tallrikar. Strö över kantarellerna. Lägg på selleri och fänkål och häll därefter över granatäppeloljan. Strö på flingsaltet och ­servera.