Sallad med knivmusslor, kantareller, fänkål, selleri och granatäpple  

Sallad med knivmusslor, kantareller, fänkål, selleri och granatäpple är en riktig hästsallad. Knivmusslorna har en konsistens som påminner om bläckfisk. De syrliga och knapriga granat­äppelkärnorna är mycket goda i salladen.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kg knivmusslor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 3 kvistar timjan
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 300 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 2 stjälkar selleri
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 1 granatäpple
  • 0,5 dl olivolja
  • 80 g salladsblad - späda
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skrubba musslorna noga och släng bort trasiga musslor.

  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök, vitlök, timjan och musslor i olja ca 30 sekunder. Häll på vinet och tillsätt 1 tsk salt. Låt koka under lock 3–5 min, tills musslorna öppnats. Sila ­buljongen.

  3. Ansa kantarellerna. Stek dem i olja tills de fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt. Låt kantarellerna svalna.

  4. Ansa och skär selleri och fänkål i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Halvera granatäpplet och peta ut kärnor och saft över en skål. Blanda kärnor och saft med olivoljan. Blanda de hyvlade grönsakerna med granatäppeloljan. Låt stå ca 5 min.

  5. Fördela musslor och salladsblad på tallrikar. Strö över kantarellerna. Lägg på selleri och fänkål och häll därefter över granatäppeloljan. Strö på flingsaltet och ­servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!