3.53.53.53.53.5

Sallad med jordärtskockor, burrata, päron och valnötter är en fruktig och god sallad. Förutom den goda dressingen bidrar även burrataosten med god smak och härlig krämighet till salladen. Burrata är som en mozzarella, men osten en fyllning av mozzarellastrimlor och grädde.

För 10 personer:

Ingredienser

1 kilo jordärtskockor
2 msk rapsolja, eller olivolja
2 tsk salt
3 salladshuvuden, blandade t ex ekblad, rosa kinakål, hjärtsallad
250 g körsbärstomater
2 rödlökar, färska
3 burrataostar, (à 275 g)
1 kruka basilika
2 päron
1 dl valnötter
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

Balsamicodressing:

1 äggula
0,5 msk honung, flytande
0,5 dl balsamvinäger
1,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 10 minuter i ugn

Sallad med jordärtskockor, burrata, päron och valnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna. Koka dem ca 15 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt jordärtskockorna ånga av på ett hushållspapper. Halvera dem på mitten.
  2. Lägg jordärtskockorna på en plåt och ringla över olja. Rosta mitt i ugnen 10–15 min. Ta ut och strö över salt.
  3. Dressing: Vispa ihop äggula och honung. Tillsätt vinägern. Vispa i oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar.
  4. Riv salladen i bitar och lägg på ett fat. Halvera tomaterna. Lägg jordärtskockor och tomater på salladen. Skala och skär löken i ringar. Lägg burratan på salladen och strö över lökringar och basilika.
  5. Kärna ur och skiva päronen tunt. Lägg dem på fatet. Rosta valnötterna i en torr stekpanna och strö över. Strö över flingsalt och peppar. Servera dressingen vid sidan om.
Fler recept med: Grönsaker, Sallader, Vegetariskt