Sallad med grillad avokado, sötpotatis, salsa och koriandermajo

00000

Recept på sallad med grillad avokado, sötpotatis, salsa och koriandermajo. Koriandermajo är en riktig hit för korianderälskaren. Passar perekt till det grillade.

För 4 personer:

Ingredienser

2 sötpotatisar (à 300 g)
2 msk olivolja + 1 msk + 1 msk
1 tsk salt + 1/2 tsk
0,5 tsk chiliflakes
1 burk svarta bönor (400 g)
1 paprika röd
2 avokador
150 g babyspenat

Salsa:

3 tomater
1 schalottenlök
1 chili grön, gärna jalapeño
2 msk rapsolja
1 msk lime pressad
2 krm sat
1 krm svartpeppar nymald

Koriandermajo:

1 lime
1 kruka koriander
1,5 dl majonnäs
1 krm salt

Garnering:

limeklyftor
koriander

40 minuter + 20 minuter i ugn

Sallad med grillad avokado, sötpotatis, salsa och koriandermajo – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Skrubba söt-potatisen i ljummet vatten. Skär den i skivor. Blanda sötpotatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och chiliflakes på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 20 min. Låt potatisen svalna.
  2. Salsa: Halvera och kärna ur tomaterna. Skär tomaterna  små tärningar. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda tomater, lök och chili med olja, lime, salt och peppar.
  3. Majo: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Mixa koriandern, även stjälkarna, med limeskal och limesaft samt hälften av majonnäsen. Rör ner resten av majonnäsen och krydda med salt.
  4. Spola av bönorna med kallt vatten, låt rinna av. Kärna ur och strimla paprikan.
  5. Halvera och kärna ur avokadorna. Skär dem i klyftor. Pensla snittytorna med 1 msk olja och strö över 1/2 tsk salt. Grilla med snittytorna nedåt i grillpanna ca 2 min.
  6. Blanda sötpotatis, bönor, paprika och spenat. Lägg upp på tallrikar och toppa med avokadoklyftor, salsa och majonnäs. Garnera med limeklyftor och koriander och servera.