33333

Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing passar bra på sommargrillen. Testa att baka fetaosten i ugnen, den får en helt annan karaktär. Servera den ljummen eller rumstempererad med frisk och söt melon. Quinoan kan du förbereda i föreväg, precis som citrondressingen.

För 8-10 personer:

Ingredienser

3 paket fetaost, (à 150 g)
1-2 msk olivolja
1-2 krm svartpeppar, nymald
4 dl quinoa
1 cantaloupemelon
1 knippa salladslök
2 gurkor
0,75 dl pinjenötter
2 krukor mynta
150 g sallad, blandad

Grillade lammracks:

1,2 kilo lammracks
1 citron
2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald
0,5 kruka timjan

Citrondressing:

0,5 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger, vit
1 msk honung
0,75 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

blommor, ätliga, obesprutade, t ex pensé eller pelargon

45 minuter + 30 minuter för köttet att vila + 20 minuter i ugn + tid på grillen

Sallad med bakad fetaost och grillade lammracks med citrondressing – gör så här:

  1. Lammracks: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet av. Finhacka timjanen. Blanda citronskal, timjan, flingsalt och peppar. Gnid in lammracksen med rubben och låt vila ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Lägg fetaosten i en ugnssäker form och ringla över olja. Strö över peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills osten är gyllene.
  3. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär bort skalet på melonen och kärna ur den. Skär melonen i kuber. Ansa och strimla salladslöken. Skala gurkorna slarvigt och kärna ur dem. Skär dem i halvmånar. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene. Grovhacka myntan. Blanda alla ingredienserna till salladen på ett fat.
  4. Citrondressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala och riv vitlöken. Vispa samman alla ingredienser. Ringla lite av dressingen över salladen och servera resten vid sidan om. Garnera eventuellt med ätliga blommor.
  5. Grilla köttet på direkt värme tills de får fin färg. Grilla sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 56–58°. Låt köttet vila ca 10 min. Skär det i skivor och servera tillsammans med sallad och dressing.