Saksuka – stekta blandade grönsaker

Recept på saksuka – stekta blandade grönsaker. I Turkiet river man tomaterna, vilket ger en sötare och mildare tomatsmak än krossade burktomater.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 potatis - stor
  • 2 morötter
  • 1 aubergine - liten
  • 1 zucchini - liten
  • 2 spetspaprikor - ljusgröna
  • 1 msk olivolja - + 0,5 msk + 0,5 msk
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl turkisk yoghurt

Tomatsås

  • 2 tomater - stora
  • 3 vitlöksklyftor - skalade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Garnering

  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Tomatsås: Riv tomaterna på rivjärn. Skär vitlöken i tunna skivor och fräs den och tomatpurén i olja ca 2 min. Häll i det rivna tomatköttet och tillsätt socker, salt och peppar. Låt koka utan lock ca 10 min.

  2. Grönsaker: Skala potatis och morötter och skär dem i 1 cm stora tärningar.

  3. Stek potatis och morötter mjuka i 1 msk olja på medelvärme, ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt, lägg på hushållspapper och låt svalna.

  4. Skär aubergine, zucchini och urkärnad paprika i 1 cm stora bitar.

  5. Stek auberginen i 1/2 msk olja ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek zucchini och paprika i 1/2 msk olja ca 5 min. Blanda alla grönsaker och krydda med peppar.

  6. Skeda tomatsås över grönsakerna. Vispa yoghurten slät och klicka över vid servering. Strö över flingsalt och peppar.

Recept av Ebru Kelebek

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!