55555

Recept på saksuka – stekta blandade grönsaker. I Turkiet river man tomaterna, vilket ger en sötare och mildare tomatsmak än krossade burktomater.

För 10-12 personer på buffé:

Ingredienser

1 potatis, stor
2 morötter
1 aubergine, liten
1 zucchini, liten
2 spetspaprikor, ljusgröna
1 msk olivolja, + 0,5 msk + 0,5 msk
0,5 tsk salt, + 0,5 tsk
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl turkisk yoghurt

Tomatsås:

2 tomater, stora
3 vitlöksklyftor, skalade
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald

Garnering:

0,5 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

50 minuter

Saksuka (stekta blandade grönsaker) – gör så här:

  1. Tomatsås: Riv tomaterna på rivjärn. Skär vitlöken i tunna skivor och fräs den och tomatpurén i olja ca 2 min. Häll i det rivna tomatköttet och tillsätt socker, salt och peppar. Låt koka utan lock ca 10 min.
  2. Grönsaker: Skala potatis och morötter och skär dem i 1 cm stora tärningar.
  3. Stek potatis och morötter mjuka i 1 msk olja på medelvärme, ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt, lägg på hushållspapper och låt svalna.
  4. Skär aubergine, zucchini och urkärnad paprika i 1 cm stora bitar.
  5. Stek auberginen i 1/2 msk olja ca 10 min. Krydda med 1/2 tsk salt. Låt rinna av på hushållspapper. Stek zucchini och paprika i 1/2 msk olja ca 5 min. Blanda alla grönsaker och krydda med peppar.
  6. Skeda tomatsås över grönsakerna. Vispa yoghurten slät och klicka över vid servering. Strö över flingsalt och peppar.

Recept av Ebru Kelebek