44444

Ett mustigt, kryddigt, saftigt och lite sött vörtbröd hör julen till. Perfekt till skinkmackan och små glöggsnittar med sill och cheddarost. Och till ”dopp i grytan” förstås. Ett juldoftande hem får man på köpet. Godaste receptet på vörtbröd från oss på Allt om Mat.

För 2 bröd

Ingredienser

1,5 dl julmust
10 g jäst
2 dl grahamsmjöl, (120 g)

Deg

3,5 dl julmust
25 g jäst
1 dl reducerad must och porter, se tipsruta God vört ller 1 dl flytande vört
2 msk honung
1 dl brödsirap, mörk
2 dl grovt rågmjöl, (110 g)
11-12 dl vetemjöl special, (660-710 g)
2 tsk salt
1 tsk pomerans, mald
1 tsk ingefära, mald
3 krm kardemumma, mald
2 krm kryddnejlika, mald

Utbakning:

1 dl vetemjöl

ca 7 timmar

Recept på saftigt vörtbröd – gör så här:

 1. Fördeg: Rör ihop ingredienserna till fördegen till en lös deg. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur eller lite varmare (t. ex. över ett element) 4–6 timmar. Den ska jäsa upp och bli pösig och bubblig.
  vörtbröd fördeg

  Foto: Lina Eriksson

 2. Deg: Värm julmusten till 37°. Blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen av must och porter eller vört samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den sista decilitern vetemjöl arbetas in efter hand om degen verkar lös.
  vörtbröd deg

  Foto: Lina Eriksson

 3. Tillsätt fördegen. Arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min på låg hastighet i hushållsassistent. Låt den vila ca 15 min innan kryddor och salt blandas ner. Arbeta därefter degen ytterligare 5 min. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
 4. Sätt ugnen på 250°. Häll upp degen på väl mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar. Platta ut delarna. Vik och rulla ihop till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs limporna under en handduk ca 40 min.
  vörtbröd bakas

  Foto: Lina Eriksson

 5. Sätt in limporna i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda 30–40 min. När innertemperaturen är 98° är brödet klart. Låt svalna på galler.

3 tips för ett saftigt och gott vörtbröd

Hemligheten med ett gott vörtbröd är vört, kryddor, inte för mycket mjöl och framför allt inga kladdiga eller brända russin. 

Baka med fördeg

När man bakar med fördeg får brödet bättre konsistens och arom. Själva degen får också större volym. Vörtbröd och kavring har ofta tunga degar och kan behöva lite extra hjälp att komma igång med sin jäsning.

God vört

Att få tag i vört eller koka ihop en egen blandning som vörtersättning är ett litet projekt i sig. Gör du din egen blandning ska du koka ihop 3 dl julmust och 3 dl porter tills 1 dl återstår. Koka försiktigt i början, det skummar lätt över.

Vört är en blandning som används när man brygger öl och består av  malt, socker och vatten. Har man tur kan det gå att köpa på ett bageri som bakar eget vörtbröd.

Det finns även en torr och färdigkryddad vörtbrödmix i vanliga butiker. Ett alternativ, som vi använt i receptet här, är ett eget hopkok av julmust och porter.

Lagom mängd mjöl

Ett bra vörtbröd ska inte bakas med för mycket av vare sig jäst, mjöl eller kryddor. Mjölmängden kan variera beroende på mjölsort och om det är stenmalet eller ej.

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd