Saffransbröd – gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°.
- Stöt saffranet med socker och blanda ner i degvätskan.
- Finfördela jästen i en bunke och häll den fingerljumna degvätskan över. Tillsätt ägg.
- Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt kardemumma. Arbeta ner smör- och sockersmeten i degen med elvispens degkrokar.
- Ta upp degen och baka ut den till bullar.
- Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 20 min.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna.
- Pensla med smält smör och doppa i socker.
Foto: Annika Vannerus