Saftigt rågbröd

Bra vardagsbröd; det är saftigt och hållbart och går att skära i tunna skivor. - Min mormors gamla recept vill jag gärna ska komma fler brödbakare till gagn. Degen är tung och brödet bakas enklast i köksmaskin, men det går också bra för hand.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 9 dl vatten - (7+2 dl)
  • 2,5 dl farinsocker
  • 2 msk kummin - hel
  • 1,5 pkt jäst - (75 g)
  • 1,5 msk salt
  • 13 dl grovt rågmjöl - (715 g)
  • 8 dl vetemjöl - (420 - 480g)

Gör så här

  1. Koka upp 7 dl vatten med farinsocker och kummin. Häll det kokande vattnet lite i taget under omrörning över rågmjölet.

  2. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar. Det blir en fast mjölig blandning.

  3. Rör ut jästen i 2 dl ljummet vatten. Blanda ner jästen i rågmjölsblandningen och tillsätt salt. Arbeta degen ordentligt tills allt blandat sig.

  4. Arbeta in vetemjöl men spara lite till utbakning. Arbeta degen väl, ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 1/2 timme.

  5. Ta upp den på väl mjölat bakbord och arbeta degen igen. Baka ut 2 avlånga limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och sätt in på nedersta falsen i kall ugn. Obs! utan en andra jäsning. Sätt ugnen på 175° och grädda i 1 1/2 timme.

  6. Ta ut bröden och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!