4.14.14.14.14.1

Saftiga vaniljsmörbullar är ljuvligt goda bullar som bakas i folieformar.

För 25 bullar:

Ingredienser

3 dl mjölk
50 g jäst
225 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 krm salt
11-13 dl vetemjöl, (660-780 g)

Fyllning:

150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Pensling:

ägg

Garnering:

pärlsocker

30 minuter + 65 minuter jäsning + 6 minuter gräddning

Saftiga vaniljsmörbullar – gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°, Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min. Låt den jäsa under bakduk  ca 40 min.
  2. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna  i en bunke. Klicka ut smeten i ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
  3. Knåda degen och dela den i ca 25 bitar. Forma degen till bollar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 25 min. Sätt ugnen på 250°.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

Recept Linda Andersson Hembakat

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar