Veganska hamburgerbröd med potatis

De fina veganska hamburgerbröden blir extra saftiga av potatis. Bröden går bra att frysa.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 g potatis - kokt
  • 25 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl rismjölk - eller havremjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl - (440 g)

Pensling

  • 1 mjölkfritt margarin - smält

Garnering

  • ev alger - torkade
  • ev svarta sesamfrön - eller furikake sesamfrön
  • ev vallmofrön

Gör så här

  1. Riv potatisen. Smält margarinet. Värm ris– eller havremjölken till 37°. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk.

  2. Blanda ner potatis, margarin, socker, salt och nästan allt mjöl,  spara 1 dl till utbakning. Arbeta tills degen är smidig, ca 5 min i maskin. Låt jäsa övertäckt 30–40 min.

  3. Ta upp degen och dela den i tolv bitar, ca 80 g/st. Forma dem till runda bullar som plattas ut lätt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden övertäckta ca 30 min, gärna på ett varmt ställe. Sätt ugnen på 225°.

  4. Pensla bröden med smält margarin. Strö eventuellt på frön och grädda dem mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!