Saftig sockerkaka med lime

Saftig sockerkaka med lime är lättbakad och perfekt till te eller kaffe. Kakan håller sig bra i flera dagar.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1 lime
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl yoghurt - mild

Glasyr

  • 2 dl florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och limeskal.

  3. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt smör och yoghurt. Sikta ner mjölblandningen och blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Kontrollera med en sticka att kakan är klar, är stickan torr är kakan klar. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan den lossas och får kallna.

  5. Glasyr: Pressa saften ur limen. Blanda florsocker med limesaft. Blir glasyren för lös så tillsätt mer florsocker, blir den för fast tillsätt lite vatten. Ringla eller ös glasyren över kakan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!