Saftig karde­mummakaka

Saftig kardemummakaka är den bästa kakan till kaffefikat! Använd hela kardemumma­kärnor som du mortlar själv, för bäst smak.
Petra Lindstrand
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kvarg - eller filmjölk
  • 3 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1,5 tsk bakpulver

Garnering

  • 1 msk sötmandel - hackad
  • 1 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Stöt kardemumman i mortel. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i kvarg och ägg, ett i taget. Sikta i mjöl och bakpulver och tillsätt kardemumma. Vänd till en jämn smet.

  2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö över mandel och pärlsocker.

  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35–40 min. Känn med en provsticka så att den är klar. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!