Saftig banankaka med valnötter och lättvispad grädde

Saftig banankaka med valnötter och lättvispad grädde passar både som dessert och till kaffet eller tet. Ta hand om dina väl mogna bananer och baka en saftig och god kaka.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 bananer - stora, mogna
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk kanel - mald
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl valnötter - hackade och rostade

Tillbehör

  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Skala och mosa bananerna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och bananer i äggsmeten.

  2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet. Vänd till sist ner valnötterna.

  3. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1 1/2 liter. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Känn med en provsticka att mitten är färdiggräddad. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min innan den stjälps upp på galler och får kallna. Servera kakan med grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!