55555

Saftig banankaka med chokladkolatopping är en ganska mäktig kaka som man inte behöver äta så mycket av, även om det är lätt att man gör det i alla fall! Farligt god.

För 8-10 personer

Ingredienser

3 bananer
100 g valnötter
100 g choklad, mörk (70 %)
125 g smör, rumsvarmt
2,5 dl farinsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk kanel, mald 
0,5 tsk kardemumma, mald 
1 krm muskot, riven 
0,75 dl sirap, ljus

Chokladkolatopping:

1 dl vispgrädde
50 g smör
4 msk farinsocker
50 g choklad, mörk (70 %)

Tillbehör:

3 dl vispgrädde
1 dl vinbär, röda

Garnering:

florsocker

40 minuter + 1 timme i ugn + 4 timmar i kyl

Saftig banankaka med chokladkolatopping – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och mosa bananerna. Grovhacka ­nötterna. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
  2. Vispa smör och farinsocker ­fluffigt. Tillsätt äggen och vispa kraftigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, bikar­bonat och kryddor och vänd ner det i smeten tillsammans med mosad banan och sirap.
  4. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan bunke. Blanda ner chokladen i den större smetmängden. Blanda ner valnötterna i den mindre delen smet.
  5. Klä en form, ca 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Varva den
    ljusa och den mörka smeten i formen och dra sedan en sked eller ­liknande genom smeten så att det blir marmoreringar.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna i formen och stjälp ­sedan upp den.
  7. Chokladkolatopping: Koka upp grädde, smör och farinsocker och låt sjuda ca 5 min på medelhög värme. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen. Blanda ner den
    i såsen och rör tills allt smält. Häll över smeten i en burk. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.
  8. Bred toppingen över kakan och servera gärna med vispad grädde. Toppa eventuellt kakan med röda vinbär och pudra över lite florsocker.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar