Saftig äppelkaka

Recept på saftig äppelkaka. Saftig och hållbar mjuk kaka med massor av goda tunna äppelskivor. Vi har använt äppelsorten Ingrid Marie.
Saftig och hållbar mjuk kaka med massor av goda tunna äppelskivor.
Saftig och hållbar mjuk kaka med massor av goda tunna äppelskivor. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • 0.5 dl citron - pressad
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 0.5 dl turkisk yoghurt

Garnering

  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala , kärna ur och skiva äpplena. Blanda dem med citronsaften.

  2. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör i yoghurt och mjölblandningen. Klicka ut smeten i en smord form med hål i mitten, ca 1 1/2 liter. 

  3. Lägg äppelskivorna i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Känn med sticka och låt svalna. Lossa kakan, lägg upp på fat. Pudra över florsocker.

  4. Tips! Variera smaksättningen med kanel eller kardemumma istället för vaniljsocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!