Saftig apelsinkaka med lavendelfrosting

Plocka lavendelblommor i juli–augusti och torka dem. Förvara dem sedan i en plåtburk med lock.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g nötter - pistaschnötter, sötmandel, valnötter, blandade
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl - (270g)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 apelsin - rivet skal

Frosting

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 200 g naturell färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 lime - rivet skal

Garnering

  • 1 msk lavendelblomma - torkad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Mal nötterna i mandelkvarn eller mixa dem i matberedare. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Blanda nötter, mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner smör och mjölk i äggblandningen och vänd sedan ner mjölblandningen i smeten. Rör i apelsinskalet.

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40–45 min. Stjälp upp kakan på galler och låt den kallna.

  3. Frosting: Blanda smöret med färskost, florsocker och limeskal. Vispa smeten 2-3 min. Bred frostingen på nötkakan och garnera med lavendel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!