4.84.84.84.84.8

Saffranswienerbröd med hjortron eller hallon är inte svåra att baka men kräver lite träning. Frasiga och goda - så de är definitivt värt besväret! Kyl degen om det blir för kladdigt vid inkavlingen av smör.

För 30 wienerbröd:

Ingredienser

50 g jäst
2,5 dl vatten, kallt
2 paket saffran, (à 0,5 g)
50 g smör, rumsvarmt
2 ägg, stora eller 3 små
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
11 dl vetemjöl, (660 g)
400 g smör, kylskåpskallt

Vaniljkräm:

1,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk majsstärkelse, Maizena
2 msk strösocker
1,5 msk vaniljsocker
2 äggulor

Sylt:

225 g hjortron, eller hallon
2 msk vatten
1,5 dl syltsocker

Pensling:

1 äggvita

1 timme + 45 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Saffranswienerbröd – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, ägg, socker och salt. Häll i mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen ca 30 min.
  2. Vaniljkräm: Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud under vispning tills krämen tjocknat. Lägg genast över den i en kall bunke så att den inte efterkoka. Låt kallna. Lägg krämen i en spritspåse.
  3. Sylt: Koka bär och vatten ca 5 min. Tillsätt syltsockret, rör om och koka ytterligare 2–3 min. Ta sylten från värmen och låt kallna. Lägg den i en spritspåse.
  4. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en rektangel, ca 30 x 45 cm. Lägg bakplåtspapper på 400 g smör och platta till med kaveln så att det blir knappt hälften så stort som degen. Lägg smörplattan på ena hälften av degen, spara en kant på 2–3 cm, och vik över den andra halvan av degen. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden.
  5. Vik in kanterna av degen mot mitten så att de går helt omlott och kavla försiktigt ut igen.Upprepa detta två gånger till, vänd degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, sätt in den i kylen emellanåt. Lägg den i kylen ca 15 min.
  6. Sätt ugnen på 250°. Ta fram degen och lägg den på arbetsbänken. Kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 60 cm. Skär den i 2 cm breda remsor och tvinna remsorna lätt. Lägg dem i runda cirklar på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 15 min. Pensla med äggvita och spritsa en klick med vaniljkräm och sylt i varje wienerbröd. Grädda i nedre delen av ugnen 8–10 min. Låt wiener­bröden svalna på galler.

ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr. 

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar