Saffranstårta med citronfrosting och sockrad vinterfrukt

00000

Ljuvligt vacker kaka som imponerar på gästerna. Kakan blir ganska tung och saftig, vilket gör att den håller länge. Gör den gärna någon dag i förväg.

För 1 tårta (ca 10 bitar)

Ingredienser

Tårtbotten:

200 g smör
2 paket saffran (à 1/2 g)
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl finriven morot
2 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (240 g)
2 tsk bakpulver

Frosting:

200 g naturell färskost
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron rivet skal
2 msk pressad citron

Garnering:

50 g röda vinbär
5 physalis
3 clementiner
3 färska fikon
florsocker

45 min + 45 min i ugn

Saffranstårta med citronfrosting– gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt svalna.
  2. Stöt saffranet i en mortel med sockerbiten.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, saffran, riven morot och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och ­bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  5. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser. Bred frostingen fluffigt på kakan.
  6. Sockrade vinbär: Pensla vinbären med äggvita och rulla dem i socker.
  7. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt stelna något.
  8. Skala och halvera clementiner, physalis och fikon. Garnera kakan med frukt, vinbär och sockrade vinbär. Pudra över florsocker.