4.84.84.84.84.8

Saffransbröd + nutella = ljuvligt gott! Denna saffransstjärna är fylld med nutella och görs av kalljäst deg.

För 12-14 bitar:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 äggula
1 påse saffran, (0,5 g)
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
75 g smör, rumsvarmt
7 dl vetemjöl, (420 g)

Fyllning:

1,5 dl nutella

Pensling:

1 ägg

Garnering:

2 msk pärlsocker
florsocker

1 timme + 2 1/2 timme jäsning + 20 minuter i ugn

Saffransstjärna med nutella – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör i äggula, saffran, socker och salt. Tillsätt lite i taget av smöret och mjölet. Arbeta degen smidig, ca 5 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar eller i kylen över natten.
  2. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem och skär ut en rundel ur varje bit, 24–25 cm i diameter. Bred nutella på två av rundlarna. Det går lättare om man värmer nutellan lite i mikron först. Lägg ihop alla degrundlar.
  3. Sätt ett glas i mitten och skär 16 snibbar fram till glaset. Ta bort glaset. Snurra ihop två och två av snibbarna och kläm ihop dem. Tryck ner en stjärnformad pepparkaksform i mitten och låt den sitta kvar.
  4. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  5. Ta bort stjärnmåttet. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna på galler. Pudra över florsocker vid servering.

Tips! Förbered den kvällen före och låt den jäsa i kylen, eller låt den jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar