4.64.64.64.64.6

Saffransbröd + nutella = ljuvligt gott! Denna saffransstjärna är fylld med nutella och görs av kalljäst deg.

För 12-14 bitar:

Ingredienser

25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 äggula
1 påse saffran, (0,5 g)
0,75 dl strösocker
0,5 tsk salt
75 g smör, rumsvarmt
7 dl vetemjöl, (420 g)

Fyllning:

1,5 dl nutella

Pensling:

1 ägg

Garnering:

2 msk pärlsocker
florsocker

1 timme + 2 1/2 timme jäsning + 20 minuter i ugn

Saffransstjärna med nutella – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör i äggula, saffran, socker och salt. Tillsätt lite i taget av smöret och mjölet. Arbeta degen smidig, ca 5 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar eller i kylen över natten.
  2. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem och skär ut en rundel ur varje bit, 24–25 cm i diameter. Bred nutella på två av rundlarna. Det går lättare om man värmer nutellan lite i mikron först. Lägg ihop alla degrundlar.
  3. Sätt ett glas i mitten och skär 16 snibbar fram till glaset. Ta bort glaset. Snurra ihop två och två av snibbarna och kläm ihop dem. Tryck ner en stjärnformad pepparkaksform i mitten och låt den sitta kvar.
  4. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  5. Ta bort stjärnmåttet. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Ta ut och låt svalna på galler. Pudra över florsocker vid servering.

Tips! Förbered den kvällen före och låt den jäsa i kylen, eller låt den jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

Fler recept med: Bakning, Jul, Kakor och bullar